Categorieën
Pagina's
Er zijn geen producten in de winkelwagen.
Menu
 
Welkom , login of registreer
(Artikelnr: 10335)
Blik op het duister - Schenkel,Andrea Maria - 9789056722562
Conditie: Goed

Samenvatting

De Italiaanse journalist Roberto Saviano is vooral bekend van zijn boek (en de verfilming ervan) Gomorra, over de Italiaanse georganiseerde misdaad en de Napolitaanse maffia. Voor zijn onthullingen ontving Saviano al gauw bedreigingen en sindsdien leeft hij ondergedoken.

Enkele maanden geleden, op weg naar Belgrado, kocht ik in de taxfree het dunne boekje Het tegenovergestelde van dood (Il contrario della morte). Het vertelt het verhaal van Zuid-Italianen die, om de uitzichtloze armoede en werkeloosheid in hun streek te ontvluchten, zich op al te jonge leeftijd laten inlijven in het leger om ergens in de wereld te gaan vechten. Het kortverhaal is een aandoenlijk en intriest portret van Maria, "een kind. Een kindweduwe. Een witte bruid. Zeventien jaar." Maria is een van de vele dorpsmeisjes uit het landelijke en erg traditionele Zuid-Italië die al op erg vroege leeftijd trouwen. Maar ze is "een bruidje dat struikelde nog voor ze het altaar bereikte".

Als wij praten over de laatste oorlog, dan hebben we het meestal over de Tweede Wereldoorlog. Zo niet in deze armoedige regio, waar de jongemannen zich al te makkelijk laten rekruteren: "De laatste oorlog betekende een paar maanden geleden Irak, de laatste oorlog was een tijdlang Bosnië. De laatste oorlog is hier bij ons nu Afghanistan."Kinderen in de klas spreken over "de laatste oorlog was die van Kosovo van 1999, mijn vader was er".

De feiten zijn ontnucherend: meer dan de helft van de gesneuvelde Italianen komt uit Zuid-Italië. Ze gaan vechten aan de andere kant van de wereld om een huis te kunnen kopen, om met vrienden een eigen restaurant te kunnen openen, om de breedbeeldtelevisie en ander meubilair te kunnen kopen voor hun meisjes. In de Zuid-Italiaanse dorpen hebben bijna alle jonge meisjes een computer met internetverbinding. Om te kunnen praten met hun ver weg gelegerde mannen.

Saviano schrijft met oog voor het detail en evoceert, naast de problematiek van de gesneuvelden, tevens de verstikkende dorpsmentaliteit en de gebruiken. Hij bekijkt het allemaal vanop een afstand. "[Maria] zit al in haar rol van weduwe. Ze lijkt de verbazingwekkend jonge versie van haar grootmoeders, van haar moeder. Als ze, zo, helemaal in het zwart, is gekleed, met af en toe een zwart hoofddoekje, schiet je soms bijna in de lach (...) De rouw om de jongen is zo rekbaar dat iedereen er gebruik van kan maken: buren, vrienden, tantes, de verste neven."

Maria's man Enzo was eenentwintig toen hij stierf in Afghanistan. Hij vertrok als vrijwilliger om zijn huwelijk en een hypotheek te kunnen betalen. Zo werd zijn meisje de kindweduwe van een kindsoldaat, aldus Saviano nog.

Er is een veteranenbar in het dorp, waar we Tommaso ontmoeten, die in Bosnië is geweest. "Tomasso haat de andere veteranen, vooral degenen die niet in Bosnië zijn geweest zoals hijzelf (...) Ze zeggen dat hij nog steeds dromen heeft over de huiszoekingen in Sarajevo waar horloges met gouden bandjes uit laatjes bungelden. Zodra je een laatje opende om het horloge te pakken vloog alles in de lucht (...) Over zijn dromen praat hij met niemand."

"Als liefde het tegenovergesteld is van dood", zong de oude zanger Sergio Bruni. Maria zingt het lied voortdurend en in de ogen van Saviano wordt ze op het einde van het treurige verhaal een omgekeerde Euridyce die wél zal slagen in haar missie haar man weg te halen van bij de doden. Mocht ze die kans ooit krijgen.

Er staat nog een tweede verhaal, 'De ring', in dit boekje. Het is een anekdotisch maar symptomatisch verhaal dat illustreert hoe de maffia de boel controleert met terreur. Met angst die de omstaanders dwingt tot stilzwijgen.

Prijsinformatie:
Prijs per stuk:
€ 2,95
Het aantal spaarpunt(en) dat je voor dit product ontvangt is 2
Aantal: Bestellen

Verzendkosten

€ 3,95 

EAN

9789048803019  

Voorraad

1

Reviews

Geen reviews gevonden.

 
 
 
 
Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, er worden geen persoonlijke gegevens opgeslagen.